Asıl adı İhsan Sırlıoğlu olan Aşık İhsani’nin yaşamı Diyarbakır'ın yoksul bir köyünde başlar. Küçük yaşlarda babasını kaybeden İhsani çalışmak için köylere ve şehirlere gitmek durumunda kalır ve 17 yaşındayken İstanbul’a düşer yolu. Bir müddet burada çalıştıktan sonra askere gider.Asker dönüşü kendi kendine saz çalmayı öğrenen İhsani şarkılarını Güllüşah adında hayali bir kıza ithaf eder. 1958’de Ankara Radyosu Yurttan Sesler programının şefi Muzaffer Sarısözen tarafından programa davet edilir. Her hafta Çarşamba günleri radyoda türkü söylemeye başlar.
1970 lerin popüler olan halk ozanlarından olan sanatçı sert ve açık anlatımı ile devrimcilerin ozanı olarak tanınır.
DP'nin mitingleriyle Türkiye'de dolaşmaya başlar. “Evvel Allah sonra Demokrat Parti” ve benzeri şarkılar yapar.
Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşuyla birlikte sol hareketlere ilgi duymaya başlar. İlk yazdığı devrimci şiir "Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar Geliyoruz, geleceğiz, yakındır" Şiiridir. Daha sonraki röportajlarında bu döneme kadar ki yaşamını cahillik olarak tanımlayacaktır. Bir çok albüme bir de kitap ekler. Bu dönemde "Ağalı Dünya" adlı kitabı yayınlanır.
1977’de Almanya ve Belçika’ya gider ve bu ülkelerde de televizyon programlarına katılır, ödüller alır. 1979'da Avustralya'ya gider. Son yıllarında Diyarbakır'da yaşayan Aşık İhsani 21 Nisan 2009'da Diyarbakır'da dünyaya gözlerini kapatır.